Jonge kokosnoten zijn kokosnoten waarvan de buitenkant nog niet verhard is. Hierdoor is de buitenkant nog wit. In Jonge Kokosnoten zit nog veel meer kokoswater, maar minder kokosvlees. De groene bast die eigenlijk om de kokosnoot heen zit is al verwijderd, en de Kokosnoot is in een vorm met een punt gesneden zodat je haar makkelijker kunt openen.
Jonge kokosnoten zijn veel zachter dan oude kokosnoten. Toch blijft het openen wel een dingetje waar je handig in moet worden.
Neem een stevig mes en snijd de witte schil weg van de punt van de kokosnoot. Snij naar beneden tot je de bruine bast ziet. Hak met de achterkant van een blokmes rondom het 'dakje' gaatjes en wip vervolgens met de punt van het mes het dakje eraf.
Zet dan een rietje in de noot en je kunt het kokoswater drinken.
Je kunt ook met een mes of lepel door het gat bovenop het vruchtvlees van de randen schrapen.
Wil je de kokosnoot helemaal doormidden hebben voor het vruchtvlees?
Hak dan een mes of bijtel in de bast en tik vervolgens met een hamer op het mes om de bast te splijten.
Een jonge kokosnoot heeft van binnen een andere inhoud dan een oudere kokosnoot. Het vruchtvlees heeft nog niet de stevige structuur en is veel zachter. En er zit veel meer kokoswater in.
Van jonge kokosnoten is vooral het kokoswater en het zachte kokosvlees goed te gebruiken. Drink het kokoswater met een rietje uit de Kokosnoot voor een echte zomerervaring. Of maak er zelf kokosmelk of kokosmeel van.
Jonge kokosnoten hebben een zachtere smaak dan oude kokosnoten. De smaak is wat minder kokosachtig. Het kokoswater is lekker zoet en verfrissend.
Jonge kokosnoten zijn ongeopend een aantal dagen te bewaren in de koelkast. Na openen is de Kokosnoot beter te bewaren door het vruchtvlees los in een zakje te doen.