Yacon wordt ook wel appelwortel of Boliviaanse zonnewortel genoemd. De appelwortel komt uit het Andesgebergte. Het is een knolgroente die door de oorspronkelijke bewoners van de Andes als verfrissend stuk fruit gegeten werd. Terecht, want de knollen zijn superzoet en zo knapperig als een wortel.
De smaak van yacon is zoet en vergelijkbaar met appel, peer en watermeloen.
Hoe langer je de appelwortel bewaart, hoe meer de smaak richting watermeloen gaat.
Yacon mag dan zoet zijn, veel calorieën bevat ze niet. Dit komt omdat yacon een hoge hoeveelheid inuline bevat. Inuline is een natuurlijke zoetstof en heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Hierdoor is yacon een uitkomst voor mensen met suikerziekte.
Yacon is een erg lekkere snack door zijn knapperige structuur. Yacon kan ook gebruikt worden door de wok of in een soep. Gebruik ook eens yacon in een zoete bereiding zoals taart!
Bewaar Yacon op een donkere, koele plaats, zoals in de kelder. Om te zorgen dat de yacon meerdere weken bewaard kan worden zonder uit te drogen, kun je de wortels het beste tussen wat zand of potgrond bewaren.