De romanesco is familie van de bloemkool en de broccoli. Qua smaak zit het tussen deze twee in. Ze is wat frisser dan de bloemkool, en wat milder en zoetiger dan broccoli. De romanesco bestaat uit allerlei torentjes, die weer uit torentjes bestaan. Echt een kunstwerk.
De romanesco is een indrukwekkend wiskundig verschijnsel.
De groente is een goed voorbeeld van fractalen.
Een fractaal is een oneindig gefragmenteerd geometrisch object waarvan de details waarneembaar zijn op een willekeurig gekozen schaal.
Dus: hoe ver je ook inzoomt, de vorm blijft hetzelfde. Elk torentje van de romanesco bestaat uit een verzameling torentjes die weer zijn opgebouwd uit torentjes die ook weer zijn opgebouwd uit torentjes.
Bovendien is de romanesco een schoolvoorbeeld van de Rij van Fibonacci.
In deze reeks getallen is een getal de som van twee voorgaande getallen. De reeks begint zo: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181, 6765, 10946, ...
De bloem is namelijk opgebouwd uit twee tegendraadse spiralen. Er draaien er 8 rechts en 13 naar links. Samen zijn dat er 21 en zo verhoudt deze groente zich tot de Gulden Snede.
De romanesco is ook nog een goed voorbeeld van de Spiraal van Archimedes (zoek maar eens op). De composities van de grootste kunstwerken zoals de Mona Lisa verhouden zich ook tot deze spiraal.
We kunnen dus gerust zeggen dat het een waar kunstwerk is.
Verwijder de stronk en het blad en kook de romanesco in zijn geheel in een klein laagje water gaar. Wel het deksel op de pan houden. Daarna kun je de romanesco nog bedekken met gesnipperde kaas en wat chilivlokken. Zet de romanesco nog een paar minuutjes in de oven om 180 graden om de kaas te laten smelten.
Je kunt romanesco ook rauw eten.
Of probeer deze heerlijke ovenschotel.
De romanesco is genoeg voor 2 à 3 personen.
Deze romanesco is kersvers en blijft in de koelkast wel 5 dagen goed.