De romanesco is familie van de bloemkool en de broccoli. Qua smaak zit het tussen deze twee in. Ze is wat frisser dan de bloemkool, en wat milder en zoetiger. De romanesco bestaat uit allerlei torentjes, die weer uit torentjes bestaan. Echt een kunstwerk.
De romanesco is een indrukwekkend wiskundig verschijnsel. De groente is een goed voorbeeld van fractalen. Een fractaal is een oneindig gefragmenteerd geometrisch object waarvan de details waarneembaar zijn op een willekeurig gekozen schaal. Dus: hoe ver je ook inzoomt, de vorm blijft hetzelfde. Elk torentje van de romanesco bestaat uit een verzameling torentjes die weer zijn opgebouwd uit totentjes die ook weer zijn opgebouwd uit torentjes.
De romanesco is ook nog een goed voorbeeld van de spiraal van Archimedes. (zoek maar eens op). De composities van bekende kunstwerken zoals de Mona Lisa houden zich ook aan de verhoudingen van deze spiraal. We kunnen dus met trots zeggen dat deze groente echt heel mooi is.
Verwijder de stronk en kook de bloemkool in zijn geheel in een klein laagje water gaar. Wel het deksel op de pan houden. Je kunt romanesco ook rauw eten. Hoe je de romanesco ook bereid, je eet deze mooie groente toch vooral met je ogen!
De romanesco is genoeg voor 2 à 3 personen.
In de koelkast blijft de romanesco wel 5 dagen goed.