Guanabana, ook wel zuurzak of soursop genoemd, is een grote, donkergroene vrucht met een stekelige schil. Het vruchtvlees van de guanabana is wit, sappig en heeft een zoetzure smaak. De vrucht heeft vrij grote zwarte pitten.
De zuurzak wordt vooral gegeten vanwege haar medicinale werking. Maar eenmaal goed rijp is de smaak ook top.
Deze vrucht heeft een zoetzure smaak. De vrucht wordt door mensen omschreven als een combinatie van aardbei en ananas, maar dan meer romig zoals bijvoorbeeld een banaan of cherimoya ook een zekere romigheid heeft.
Om te beginnen snijd je de vrucht verticaal door de helft. Vervolgens snijd je de vrucht in plakjes of je lepelt het vruchtvlees uit. De schil en de grote zwarte pitten zijn niet eetbaar.
Ons advies is de vrucht eigenlijk niet te bewaren.
De vrucht komt zo rijp als mogelijk binnen. Vooral omdat de vrucht medicinaal gebruikt wordt, pureren veel van onze klanten het vruchtvlees. Dan is het niet erg dat de vrucht nog wat harder is.
Eet je de vrucht echt voor de smaak, dan moet de vrucht meestal nog even bijrijpen. We kunnen op voorhand niet zeggen hoe rijp de vrucht bij ons binnenkomt. In tegenstellen tot andere vruchten kopen wij deze vrucht niet op de veiling, maar bestellen die direct in de tropen.
De vrucht is eetbaar als de schil wat meegeeft, maar de heerlijke geur verraad dat al zonder dat je hoeft te voelen.
Het risico bestaat dat de vrucht tijdens het verder rijpen vanaf de steel zwart gaat worden door het temperatuurverschil. Narijpen vereist veel aandacht en een beetje geluk en is op eigen risico.