Een papaya formosa is een tropische langvormige vrucht met een oranjegele tot groene dunne schil. Het zachte en supersappige vruchtvlees van een papaya is oranje en ruikt naar rijpe abrikozen.
In het midden van de vrucht zit een holle ruimte gevuld met zwarte pitjes.
Papaya heeft een zoete smaak die vergelijkbaar is aan de smaak van een meloen. Wanneer de papaya met limoensap wordt besprenkeld, wordt de smaak nog sterker. Als je papaya verwerkt in een gerecht, voeg hem dan op het laatste moment toe. Anders bestaat de kans dat het gerecht bitter wordt.
De makkelijkste manier om een papaya te gebruiken is door hem eerst doormidden te snijden.
Vervolgens lepel je de zaadjes uit de binnenste holte van de papaya. Daarna halveer je de helften nog een keer. Zo kan je het vruchtvlees makkelijk van de schil snijden.
Vaak wordt de papaya met limoensap besprenkelt. Daardoor wordt de smaak van de papaya versterkt.
Bewaar de papaya formosa uitsluitend buiten de koelkast.
In de koelkast gaat de smaak van deze vrucht namelijk verloren.
De zaadjes kan je een paar daagjes laten drogen. Vul de pepermolen ermee en je eerlijk waar... je hebt nu je eigengemaakte peper.
Probeer het maar.