Typ in het veld hierboven je zoekopdracht
BELGIË

Brussels grondlof

dit product is op dit moment niet leverbaar
500 gram - 5,99

Wat is de herkomst van Brussels grondlof?

Dit artikel komt uit BELGIË.

Weet je waarom onze klanten Grondlof bij ons kopen?

  • Grondlof is een hele ouderwetse groente en bijna nergens verkrijgbaar.
  • Dat is jammer, want grondlof is veel voller van smaak dan de gewone witlof die op waterbasis geteeld wordt.
  • Ons grondlof komt uit België, waar de groente ontdekt is.

Wat is Grondlof?

 Grondlof is witlof dat op ouderwetse, originele wijze geteeld wordt: onder de grond. Dit in tegenstelling tot het moderne witlof dat op water geteeld wordt. De smaak is dan ook veel intenser.

Hoe komt Grondlof aan haar naam?

Witlof -in Vlaanderen witloof- werd volgens de overlevering toevallig ontdekt toen een boer in de oorlog zijn cichoreiwortels onder zand verstopte... Cichorei werd namelijk gebruikt om surogaatkoffie van te maken.  De wortels van de wilde cichorei werden gedroogd, geroosterd en gemalen als -gedeeltelijke- vervanging van dure koffie.
Toen hij ze een paar weken later weer opgroef, bleken ze witte bladknoppen te hebben gevormd die best lekker smaakten!
 De cichoreiwortels worden in mei gezaaid en in de herfst geoogst. Dan worden de wortels ingekuild en toegedekt met een laag aarde. Onder invloed van de warmte, duisternis en vochtigheid van die laag aarde vormen zich de uitlopers die zich ontwikkelen tot malse bladerkropjes, de witlof.
De op deze manier geteelde lof wordt grondlof genoemd om het verschil aan te geven met de teelt van witlof op water (hydrocultuur).
 Rond 1970 ontdekte men namelijk dat de witlof ook in 3 tot 4 weken 'getrokken' kon worden in donkere schuren op verwarmd stromend water. Daardoor is witlof inmiddels geen wintergroente meer, want men kan immers in zo'n hydrocultuur door het hele jaar heen witlof trekken.
 Grondlof is wel aan het seizoen gebonden en is een typische wintergroente.   

Hoe bewaar je Grondlof?

Witlof, en dus ook grondlof, moet donker bewaard worden, anders kleurt het blad groen.
 Bewaar grondlof dus in een gesloten zak in de koelkast.
 Zo blijft grondlof nog zeker een week goed. 

Hoe smaakt Grondlof?

De smaak van grondlof is ouderwets en veel intenser dan de witlof van nu die op waterbasis geteeld wordt.
 Aangezien witlof van zichzelf bitter is, smaakt grondlof dus ook meer bitter. Echte witlofliefhebbers zijn hier juist naar op zoek.

Hoe gebruik je Grondlof?

Grondlof kan net als gewone witlof worden bereid. Rauw eten, koken of uit de oven.
 Of carameliseren: de witlof smoren met een beetje suiker of honing. Daardoor krijgt de witlof een mooie kleur en een geweldige smaak.

Bestel Grondlof

De lekkerste groenten en fruit koop je bij Groentebroer.nl.
 Kies uit het grootste assortiment van de specialist. Stel zelf je pakket samen met alles wat je lekker vindt in elk gewenste aantal of gewicht.
 Wij bezorgen supersnel door heel Nederland en een deel van België. Voor de meeste regio's en dagen geldt: vandaag voor 10:00 besteld = vandaag in huis.

Meer informatie over Grondlof?

Wil je meer informatie over ons of onze producten?
Neem contact op met Groentebroer.nl, wij staan je graag te woord.
Klik hier voor onze contactinformatie.
De kwaliteit van Groentebroer

supersnel = supervers
voor 10:00u besteld = vandaag in huis*

geen vreemde handen
alleen onze medewerkers raken je groenten en fruit aan

90% minder plastic
gewoon zoals vroeger

100% garantie
op smaak en kwaliteit

bestel op maat
tot op de gram nauwkeurig

kies zelf wat je eet
stel heel je pakket zelf samen en voorkom verspilling