Wittekool is een gladde, witte koolsoort. Wittekool heeft een roomwit tot lichtgroen buitenblad en een ronde, gesloten en vaste krop. De kool is ideaal om te verwerken in stampot maar ook in salades en stoofschotels is het heerlijk.
Wittekool heeft een echte koolsmaak. De groente is goed te verwerken in stamppot en stoofschotels, maar je kunt wittekool ook heerlijk roerbakken.
Maar het meest bekend is Wittekool als hoofdbestandsdeel in Cowl slaw.
Verwijder de buitenste bladeren van de wittekool, snijd hem in vieren en haal de stronk eruit. Spoel de parten af onder de kraan en snijd ze in repen. De kooktijd van wittekool is ca. 10 minuten. Kook de kool in weinig water, met een klein beetje zout gaar. Kook de wittekool niet te lang, want dan ontstaan er zwavelverbindingen. Als je de wittekool wilt roerbakken, doe je dit 6 tot 8 minuten.
Een witte kool is langer dan een week te bewaren in de koelkast. Het beste kan je de witte kool op een koele, droge, liefst donkere plaats bewaren. Je kunt witte kool ook invriezen.