Witte bonen zijn een van de
bekendste en populairste peulvruchten. De bonen komen van oorsprong uit
Zuid Amerika. Vanwege de
voedzaamheid, vele
voedingsstoffen én de lange
houdbaarheid waren ze een
wondermiddel voor de maritieme wereld en
ontdekkingsreizigers van die tijd. Als
basisvoedsel op de schepen verspreidde de bonen zich letterlijk over de
hele wereld.
De oogsttijd van de bonen is in
september. Na de oogst worden de bonen
gedroogd. Gedroogd zijn ze een
paar jaar houdbaar. Wel is het zo dat
hoe verser de bonen zijn,
hoe malser ze zijn, en
hoe korter de kooktijd.
Witte bonen zijn heel
veelzijdig. De bekendste vorm is natuurlijk het gerecht; witte bonen in
tomatensaus. Ook worden ze vaak geserveerd in combinatie met
verse snijbonen.
In
Frankrijk weten ze er ook wel raad mee! Ken je
Cassoulet? Dat is een klassiek Frans gerecht met
lamsvlees en ... Je raadt het al. Witte bonen.