Rode bananen lijken op normale bananen, maar de schil is rood en ze zijn iets kleiner. De binnenkant van een rode banaan is crème tot roze gekleurd. Rode bananen zijn zoeter dan normale bananen, en ook wat zachter.
De gele banaan die we kennen (het soort Cavendish) wordt met uitsterven bedreigt. Boeren en wetenschappers wereldwijd zijn op zoek naar een goede oplossing. De Universiteit Wageningen speelt hier overigens een belangrijke rol in.
De meeste bananen ter wereld zijn niet eetbaar, of in elk geval niet rauw. De rode banaan wel en dat zou wel eens de oplossing kunnen zijn. Commercieel is deze banaan nog niet interessant. De kleur staat mensen nog niet aan, de banaan is nog niet optimaal te rijpen na een lange reis en ook qua teeltopbrengst is het ook nog niet winstgevend.
Toch wordt de rode banaan nu kleinschalig in de markt gezet om te kijken of dit een commercieel succes kan worden. Je rode banaan maakt dus deel dus van wereldwijde proef.
Een rode banaan heeft een banaansmaak, maar is wat zoeter en de textuur is iets zachter.
De rode banaan is natuurlijk erg lekker als normaal tussendoortje, maar gebruik hem ook eens in een smoothie, milkshake of fruitsalade. Ook gebakken bij bijvoorbeeld nasi is de rode banaan heel origineel en lekker.
Bewaar rode bananen op de fruitschaal, daar blijven ze zo’n 2-6 dagen goed. Ze moeten vaak eerst nog goed rijpen als je ze binnenkrijgt. Voel of de banaan zacht wordt aan de punt, dat is een teken dat hij eetrijp is.