Een bakbanaan is gemiddeld 20-30 centimeter lang en is dus een stuk groter dan een normale banaan. Ze zien er zeker niet aantrekkelijk uit, met een doffe kleur die helemaal zwart wordt. Maar laat je daar niet door bedriegen. Bakbananen zijn geweldig lekker en worden heel veel gegeten.
De bakbanaan wordt in tropische landen erg veel gebruikt als belangrijk onderdeel van een maaltijd. Dit is te vergelijken met de aardappel in Nederland.
Wanneer de bakbananen goed klaargemaakt zijn, hebben ze dezelfde zoete smaak als een normale banaan.
Ze worden veel gebruikt in de tropische keuken, vaak gefrituurd in beslag. Dat heet Baka Bana.
Maar je kunt er ook heerlijke bananenburgertjes van maken.
Door wat specerijen toe te voegen krijg je zo een hartige vega-snack.
Laat de banaan gerust zwart worden. Wanneer de schil van de bakbanaan zwart is, is de banaan het makkelijkst om te schillen. De bakbanaan moet op de bolle kant worden ingesneden en vervolgens kan de bakbanaan geschild worden.
De baktijd van een onrijpe bakbanaan is ongeveer 20 minuten, voor een rijpe is dit iets korter.
Een bakbanaan moet absoluut niet in de koelkast worden bewaard. Bewaar de bakbanaan op een plek waar het ongeveer vijftien graden is. Dan zijn ze maximaal zes dagen houdbaar.