Deze knol groeit voornamelijk in de Filipijnen, Zuid-oost Azië. Ze worden ook wateryam, violette yams of paarse yam genoemd. Het zijn de knollen van een gigantische klimplant.
Ze zijn rijk aan anthocyanen. Dat is een antioxidant die verantwoordelijk is voor de rode, blauwe en paarse kleur.
Omdat deze knollen heel moeilijk te verkrijgen zijn worden ze vaak vervangen door paarse zoete aardappels. Het verschil is echter heel duidelijk te zien. Aan de buitenkant is een Ube harig zoals een kokosnoot. Van binnen zijn ze meer roze dan paars. In het mooiste geval zijn ze donkerroze. Maar er zijn ook exemplaren die meer naar lichtroze en zelfs wit neigen.
De smaak van Ube is nootachtig en aards. Met tonen van vanille en kokosnoot.
Ube wordt veelal gebruikt in zoete lekkernijen. Ze is het hoofdingrediënt in het typisch, Filipijns dessert Halo-Halo. Ook wordt ze veel gebruikt in rijstkoekjes, taarten en gebak. Ook de bekende halaya of haleya jam wordt gemaakt van Ube. En last but not least maak je de lekkerste (en mooiste!) ijsdesserts met deze knollen.
De buitenkant lijkt heel solide en stevig echter zijn ze slecht houdbaar. Bewaar deze knollen op een donkere plaats van ongeveer 10-12 graden. Ze zijn een week houdbaar.
De lekkerste groenten en fruit koop je bij Groentebroer.nl.
Kies uit het grootste assortiment van de specialist. Stel zelf je pakket samen met alles wat je lekker vindt in elk gewenste aantal of gewicht.
Wij bezorgen supersnel door heel Nederland en een deel van België. Voor de meeste regio's en dagen geldt: vandaag voor 10:00 besteld = vandaag in huis.
Wil je meer informatie over ons of onze producten?
Neem contact op met Groentebroer.nl, wij staan je graag te woord.
Klik hier voor onze contactinformatie.